All About Daily General Dentistry News

Kako liječiti gingivitis i parodontitis?

Feb 28

Parodontologija je grana stomatologije čija je svrha liječenje, ali i sprječavanje bolesti parodonta – potpornih tkiva i struktura koje povezuju zube s čeljusnom kosti. Parodontološke bolesti često ostaju nedetektirane do trenutka kad je već izazavana značajna šteta na zubima i njihovim potpornim tkivima. Zubni plak koji uočavamo vizualno može na prvu djelovati relativno bezopasno, no u pozadini, ispod zubnog mesa, postoji mogućnost da su u nastanku puno veći problemi za vaš parodont.

Kada govorimo o parodontu, važno je naglasiti kako njega čine gingiva i desni, te da je njihovo očuvanje zapravo presudno za zdravlje vaše usne šupljine. Bolesti parodonta s kojima se susrećemo vrlo su česta pojava i to najčešće uslijed neodržavanje redovne i pravilne oralne higijene. Ukoliko uz to još dodamo i neredovite posjete stomatologu, vrlo je moguć razvoj bolesti vašeg parodonta koju početku nije niti malo lako primijetiti, dok se one postupno šire i s vremenom čine sve veću štetu vašem parodontu, odnosno kompletnoj vašoj usnoj šupljini.

pexels-photo-3845843.jpeg (1000×1500)

Jedna od najčešćih bolesti usne šupljine svakako je gingivitis. Gingivitis je upala desni koja nastaje najčešće uslijed nepravilnog održavanja higijene zubi. Međutim, ova bolest također može biti uzrokovana i nekim drugim čimbenicima. Primjerice kao što su dijabetes, genetske predispozicije, stres, nedostatak vitamina, hormonske promjene, konzumiranje duhana i slično. Stoga, ukoliko vi ili netko od vaših poznanika boluje od gingivitisa, nikako nemojte donositi zaključak kako je do toga došlo isključivo zbog loše oralne higijene- jer ovo ne mora nužno uvijek biti slučaj.

Infekcija desni nastaje nakupljanjem plaka, naslaga hrane i bakterija koji se nakuplja najviše na rubovima zubi, odmah uz desni. S vremenom na taj način nastaje zubni kamenac koji izaziva upalu. Sami simptomi po kojima možete prepoznati gingivitis su crvene, bolne, osjetljive i otekle desni oko zuba, a česta pojava je i neugodan zadah.

Nakon gingivitisa, jedna od najčešćih bolesti usne šupljine svakako je parodontitis. Parodontitis je bolest parodonta koja nastaje bakterijskom infekcijom, odnosno neliječenjem upale desni. Naglašavamo kako je ovu bolest nemoguće liječiti samostalno, te da je iznimno važno čim prije posjetiti stomatologa, kako bi vam mogao dati potrebnu terapiju i sanirati nastalu “štetu”.

Kod liječenja parodontitisa potrebno je ukloniti i naslage plaka i kamenca ispod zubnog mesa, odnosno ukloniti bakterije iz parodontnih džepova. Prije ovog procesa potrebno je prvo tretirati, odnosno smiriti samu upalu desni. Ovdje se postavlja svakako pitanje što možete učiniti kako bi pojavu ove dvije zubne bolesti sveli na minimum?

Jedini učinkovit način za sprječavanje bolesti parodonta je redovito i pravilno održavanje dentalne higijene uz redovito posjećivanje stomatologa.

Ukoliko u bilo kojem trenutku života primijetite neki od prethodno navedenih simptoma, nemojte čekati. Javite se stomatologu čim prije kako bi vas mogao pregledati i utvrditi stanje vaše usne šupljine, te po potrebi i djelovati. Uz redovito posjećivanje stomatologa, te pravilno održavanje vaše zubne higijene moguće je zaista postići puno i zdravlje vaših zubi održavati na zavidnoj razini.

Naravno, ukoliko vas i zahvati neka od navedenih bolesti, naglašavamo kako to ne znači da se situacija ne može vrlo brzo i sanirati. Ukoliko se naravno vašem stomatologu obratite na vrijeme.