All About Daily General Dentistry News

Kada odvesti prvi puta dijete stomatologu?

Feb 26

Dječja stomatologija ili pedodoncija bavi se prevencijom i liječenjem bolesti zubi kod djece. Primarni cilj dječje stomatologije je prevencija nastanka i razvoja karijesa, ali i edukacija djece i roditelja o pravilnom održavanju oralne higijene od najranije dobi. Navike stečene u najranijoj dobi vrlo vjerojatno će biti prenesene i primjenjivane i u kasnijoj dobi. Neka Vaši najmlađi odmalena steknu navike pomoću kojih će sačuvati ne samo dentalno zdravlje, nego i opće zdravlje tijela.

dječija stomatologija

Kada su u pitanju dječji mliječni zubi, oni niču već u dobi od oko šest mjeseci djeteta, pa sve do treće godine života. Iako se radi samo o privremenim zubima vašeg djeteta vrlo je bitno očuvati njihovo zdravlje. Ukoliko se pitate kada biste svoje dijete trebali odvesti prvi puta kod stomatologa, odgovor je oko napunjene prve godine života, obzirom da je dio mliječnih zubi već izrastao van, te da se preporuča njih prekontrolirati.

Osim toga, kada dijete odvedete već u ranoj dobi stomatologu, odnosno zubaru, puno je veća šansa kako vaše dijete tijekom života neće razviti i strah od zubara- što u današnjem vremenu pati jako veliki broj djece. Prilikom prvog posjeta djeteta stomatologu, izgrađuje se povjerenje između djeteta i stomatologa.

Na taj način dijete se navikava na odlazak stomatologu, ne razvija strah, posebice kada ga odvedete na preventivni pregled kada nema nikakvih oralnih problema. Vrlo je važno od najranije dobiti izgraditi povjerenje između vašeg djeteta i stomatologa kako se ne bi razvio, već prethodno spomenuti, strah od zubara.

Osim toga, važno je i oformiti pravilnu i redovitu oralnu higijenu s vašim djetetom, te ga od najranije dobi učiti na koji način ju je potrebno održavati. Poznata izreka kaže da je bolje spriječiti nego liječiti, a dobro zdravlje mliječnih zubi svakako neće odmoći onim trajnima koji dolaze nakon njih.

Također, jedno od velikih zabluda kada su u pitanju mliječni zubi je da ukoliko ih zahvati karijes da ih mnoštvo roditelja ignorira, što je potpuno pogrešno. Iako su mliječni zubi privremeni i nakon njih dolaze trajni, oni su tu da trajnim zubima sačuvaju mjesto i ukoliko se karijes pravovremeno ne liječi na zahvaćenim mliječnim zubima, potencijalno se on može prenijeti i na one trajne. Time ćete svojem djetetu potencijalno prouzročiti dodatne poteškoće sa zubima, koji su se mogli vrlo jednostavno izbjeći pravovremenim djelovanjem.

Oralna higijena za djecu

Učenjem od najranije dobi pravilnom održavanju oralne higijene, upoznavanje s stomatologom i pokazivanje dobrim primjerom kako održavati zube zdravima, vjerujte kada vam kažemo da će vam vaše dijete biti zahvalno. Dobre navike uče se od malih nogu, a kada ih vaše dijete u ranoj dobi usvoji, kasnije se neće boriti s njima, već će ih prakticirati u svakodnevnom životu. Što je zapravo i cilj koji želite postići.

Ovdje moramo spomenuti svakako i pravilnu prehranu, koja također može puno pomoći u očuvanju i mliječnih i kasnije trajnih zubi, a također i minimalizirati potencijalni nastanak karijesa kod vašeg djeteta.

Naravno, ukoliko budete imali bilo kakvih pitanja oko oralnog zdravlja vašeg djeteta, uvijek ćemo vam preporučiti da kontaktirate stomatologa, te se s njim posavjetujete obzirom da se ipak ovdje radi o profesionalcima koji su tu da vam pomognu i sačuvaju zdravlje vas i čitave vaše obitelji.